Na prípravu cesta uvaríme zemiaky v šupke domäkka, odstavíme a necháme vychladnúť. Potom ich olúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame. V mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme nastrúhané zemiaky, mlieko a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.
Na prípravu náplne nakrájame kapustu na tenké pásiky. Na panvici rozpustíme maslo a vložíme na kocôčky nakrájanú slaninu. Pridáme kapustu, cukor, karí, rascu, čierne korenie a soľ a restujeme asi 3 minúty. Potom odstavíme a vložíme do misy. Vmiešame kyslú smotanu a orechy a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát hrubý asi 0,5 cm a povykrajujeme kolieska. Náplň nanesieme vždy na 1 polovicu kolieska, ktoré prehneme a pomocou vidličky k sebe okraje poriadne pritlačíme, aby nám náplň nevytiekla. Taštičky poukladáme na plechy vyložené papierom na pečenie a potrieme pomocou štetca alebo pierka žĺtkom zmiešaným s mliekom. Povrch posypeme rascou, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 25 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Taštičky podávame teplé alebo studené.
Súvisiace recepty
Slané jedlá
Slané jedlá
Slané jedlá