Na prípravu cesta v kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko s maslom alebo margarínom a ručne vypracujeme dohladka. Cesto v mise poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi 50 minút kysnúť.
Na prípravu náplne slivky očistíme, odkôstkujeme a pozdĺžne rozpolíme, ale nedokrojíme.
Na prípravu posýpky do misy nastrúhame marcipán. Pridáme cukor, maslo, múku a mandle a ručne vypracujeme posýpku.
Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z cesta pomocou váľka plát s rozmermi 30 x 40 cm. Plát prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Husto obložíme slivkami, ktoré ukladáme cez seba ako škridle vnútornou stranou smerom nahor. Povrch posypeme posýpkou a koláč necháme ešte asi 10 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 30 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Koláč necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie