V mise zalejeme hrozienka rumom a necháme ich macerovať.
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom, vanilkovým cukrom a kôrou. Pridáme mlieko, maslo a žĺtky a vypracujeme na hladké cesto. Cesto v mise zakryjeme utierkou a odložíme asi na hodinu na teplé miesto kysnúť.
Na orechovú náplň v kastróliku zmiešame mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom a privedieme do varu. Potom odstavíme, pridáme orechy a polovicu macerovaných hrozienok a dôkladne premiešame. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Na makovú náplň v kastróliku zmiešame mlieko s cukrom a škoricovým cukrom a privedieme do varu. Potom odstavíme, pridáme mak a polovicu macerovaných hrozienok a dôkladne premiešame. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 rovnaké diely. Z každého dielu pomocou váľka na pomúčenej pracovnej ploche postupne vyvaľkáme plát s rozmermi 30 × 40 cm. Na vymastený a múkou vysypaný plech nanesieme prvý plát a potrieme orechovou náplňou. Nanesieme druhý plát, potrieme makovou náplňou a zakryjeme posledným plátom. Povrch plátu na niekoľkých miestach poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 50 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Na ozdobenie v mise vyšľaháme tvaroh s cukrom a vanilkovým cukrom šľahačom dohladka. V inej mise vyšľaháme šľahačom lekvár so škoricou a rumom dohladka. Každú zvlášť naplníme do cukrárskeho vrecka a na povrchu koláča vytvoríme mriežku. Vložíme do rúry a pri rovnakej teplote ako v bode 5 dopečieme ešte asi 10 minút.
Doba pečenia: asi 10 minút
Koláč necháme vychladnúť a podávame.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie