Na prípravu šúľancov olúpeme vychladnuté zemiaky a najemno ich nastrúhame. Pridáme vajce, soľ a prisypávame múku a krupicu až do ich minutia alebo podľa chuti. Z cesta odkrajujeme kúsky a tvarujeme malé šištičky, ktoré na bokoch zúžime.
Šúľance varíme vo veľkom hrnci v mierne osolenej vode, pokiaľ nevyplávajú. Potom ich pomocou sitka vyberieme a necháme odkvapkať.
Na jablkovú zálievku olúpeme jablká a nakrájame ich na malé kúsky. Vložíme ich do hrnca. Pridáme korenie, cukor, šťavu a vodu a varíme na strednom stupni do zmäknutia. Potom korenie vyberieme, jablká pomocou ponorného mixéra rozmixujeme a podľa potreby zriedime vodou.
Hotové šúľance podávame s jablkovou zálievkou zasypané osladeným makom a podľa chuti preliate maslom.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie