Žĺtky oddelíme od bielkov a spolu s práškovým cukrom a vodou ich vyšľaháme do bledožltej peny. Pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok a cesto jemne premiešame. Na záver doň opatrne vmiešame sneh, ktorý vyšľaháme z bielkov a štipky soli. Cesto rozotrieme na plech vystlaným papierom na pečenie a pečieme ho približne 10 minút pri teplote 180°C.
Doba pečenia: 10 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Upečený plát vyklopíme na papier na pečenie ľahko posypaný práškovým cukrom. Papier na pečenie, na ktorom sa plát piekol, opatrne stiahneme. Plát stočíme aj s papierom na pečenie a necháme vychladnúť.
Zakiaľ cesto chladne, pripravíme si krém a slaný karamel. Do uzatvárateľnej nádoby dáme mlieko, nasekané orechy, Crème Olé, Smeta-fix a nádobu uzatvoríme viečkom. Nádobou energicky trasieme cca 1 minútu, kým sa ingrediencie neprepoja a krém nezhustne. Krém ešte jemne premiešame stierkou a zatiaľ ho odložíme do chladničky.
Na panvici za občasného miešania roztopíme cukor a vmiešame doň maslo nakrájané na menšie kúsky. Karamel miešame až kým sa cukor s maslom neprepojí, prilejeme smotanu a karamel necháme ešte krátko prebublať. Na záver do karamelu vmiešame soľ a odstavíme ho z plameňa.
Vychladnuté cesto potrieme ¾ pripraveného krému, roládu zrolujeme a zvyšný krém rozotrieme na vrch a po bokoch rolády. Necháme ju aspoň hodinu stuhnúť v chladničke a podávame ju dozdobenú slaným karamelom a vlašskými orechmi.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie