Na prípravu cesta do 100 ml mlieka rozdrobíme droždie. Pridáme cukor, zamiešame a na teplom mieste necháme vzísť kvások. V mise zmiešame múku so soľou a cukrom. Prilejeme kvások, vajcia, mlieko, maslo, extrakt a kôru a ručne alebo pomocou robota vypracujeme hladké cesto. Cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Z každého pomocou váľka vyvaľkáme obdĺžnik. Potrieme ho slivkovou nátierkou. Zrolujeme a prekrojíme. Reznou stranou obrátime nahor, prehneme do písmena U, stočíme oba pramene do kľučky, niekoľkokrát obtočíme a vytvoríme klbko. Uzly prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Pomocou štetca alebo pierka potrieme uzly žĺtkom rozšľahaným so smotanou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 25 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Na sirup zmiešame javorový sirup s rumom.
Ešte horúce uzly potrieme sirupom a necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie