Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, margarínom, cukrom, soľou, vanilkovým cukrom a vodou. Miesičom miesime 10 minút na nízkom stupni.
Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát hrubý asi 2 cm. Z cesta povykrajujeme obráteným pohárom kolieska s priemerom približne 6 – 8 cm a necháme znovu kysnúť asi 40 minút.
Na vysmážanie naplníme panvicu s vysokým okrajom do 1 tretiny olejom a zohrejeme na teplotu približne 180 °C. Pomocou dierovanej lyžice vkladáme postupne šišky do oleja a smažíme ich asi 3 minúty z každej strany. Vyberieme z oleja, necháme odkvapkať na papierovej utierke a vychladnúť.
Šišky prepichneme slamkou, čím vytvoríme otvor, ktorý pomocou cukrárskeho vrecka naplníme džemom. Ak chceme šišky naplniť vegánskym krémom, pripravíme Créme Olé podľa návodu na obale, len miesto mlieka použijeme rastlinný nápoj. Šišky naplníme rovnako ako džemom.
Na dozdobenie zmiešame cukor s citrónovou kôrou a šišky v ňom obalíme. Dozdobíme malinami.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie