Na prípravu cesta múku preosejeme do misy a dobre premiešame so sušeným droždím. Postupne pridáme zvyšné prísady a pomocou robota s hákom na miesenie vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoju výšku.
Vykysnuté cesto vyklopíme na zľahka pomúčenú pracovnú plochu (pritlačíme naplocho a preložíme zľava a sprava smerom k stredu). Necháme 5 minút odpočívať a rozvaľkáme na obdĺžnik (približne 50 × 25 cm). Potrieme brusnicovým kompótom a posypeme mandľami. Cesto zrolujeme z kratšej strany a ostrým nožom ho pozdĺžne rozrežeme na polovice. Pramene cesta stočíme k sebe reznou stranou nahor a vložíme do bochníkovej formy vymastenej vegánskym margarínom, kde vrkoč necháme ešte približne 20 minút kysnúť.
Formu umiestnime do predhriatej rúry na mriežku v dolnej polovici rúry.
Doba pečenia: asi 45 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Vychladnutý kysnutý vrkoč posypeme práškovým cukrom.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie