Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so sušeným droždím, soľou a cukrom. Pridáme ovsený nápoj a ručne miesime približne 5 minút. Potom pridáme po častiach margarín a opäť miesime približne 10 minút, kým nevznikne hladké, vláčne cesto. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu (približne 60 – 90 minút).
Cesto prenesieme na zľahka pomúčenú pracovnú plochu, pritlačíme a preložíme zo všetkých štyroch strán. Cesto znovu prikryjeme a necháme kysnúť ešte 30 minút.
Cesto rozdelíme na 2 diely po približne 450 g a vytvarujeme najskôr guľaté, potom podlhovasté bochníčky. Striedavo spracovávame pramene cesta tak, aby si cesto mohlo vždy trochu odpočinúť, a váľame ho oboma rukami smerom od stredu na dĺžku približne 50 – 60 cm. Stredy prameňov cesta by mali byť o trošku hrubšie ako konce.
Pramene cesta spletieme do vrkoča. Položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ďalších 30 minút kysnúť.
Na prípravu zmesi na potretie zmiešame olej s ovseným nápojom, javorovým sirupom a kurkumou. Zmesou vrkoč dvakrát potrieme.
Vrkoč vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: 25 - 35 minút
Elektrická rúra: 220 °C
Teplovzdušná rúra: 200 °C
Upečený vrkoč necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie