Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, droždie, soľ, cukor a vanilínový cukor. Pridáme mlieko, maslo alebo margarín, vajce, hrozienka a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na steny nádoby. Marcipán nakrájame na kocky a zapracujeme do cesta. Povrch poprášime múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 45 až 60 minút vykysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 24 rovnakých dielov, ktoré vyvaľkáme na valčeky dlhé 20 cm. Dva valčeky položíme vedľa seba. Valčeky v polovici dvakrát zapletieme, potom vytvoríme zo zapletenej časti oko tak, aby sa doň vošlo vajíčko. Na spodku získame 4 valčeky, z ktorých upletieme vrkoč. Takto upletieme aj zvyšné valčeky.
Upletené bábätká položíme na vymastený plech a necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Bábätká potom potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do predhriatej rúry piecť.
Doba pečenia: asi 25 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Po vychladnutí vložíme do každého očka uvarené zafarbené vajce ako hlavičku bábätka.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie