Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom, vanilínovým cukrom a kôrou. Pridáme arómu, vajce, med, mlieko a maslo a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche ešte premiesime a rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Z dielov vytvarujeme asi 60 cm dlhé valčeky a po troch ich zapletieme do vrkoča. Vrkoče nanesieme na seba na plech vyložený papierom na pečenie a vytvarujeme z nich hniezdo. Necháme prikryté utierkou ešte asi 15 minút na teplom mieste kysnúť.
Na potretie rozšľaháme vajce a celý povrch venca potrieme štetcom alebo pierkom. Posypeme hrubým cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 35 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Veniec necháme vychladnúť. Pred podávaním ozdobíme vajíčkami.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie