Na prípravu makovej náplne si v malom hrnci zmiešame mlieko, cukor, mak a mandle. Zmes privedieme do varu, niekoľko minút za stáleho miešania varíme a potom odstavíme.
Na prípravu višňovej náplne budeme potrebovať šťavu z višňového kompótu. Doplníme ju vodou, aby bol celkový objem 350 ml. Potom dosladíme cukrom a podľa návodu na obale uvaríme zo šťavy z kompótu hustý puding.
Na prípravu cesta premiešame v miske múku s droždím a soľou. Uprostred urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažné mlieko, čiastočne vychladnuté rozpustené maslo, rozšľahané vajcia a vanilínový cukor. Pridáme hrozienka, mandle a ručne vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, dokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem (asi 1 hodinu).
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na obdĺžnik hrubý asi 5 mm. Na plát cesta rozprestrieme vychladnutú makovú náplň a ako druhú vrstvu vychladnutý puding z višňovej šťavy.
Na povrch rozprestrieme zvyšné višne. Okraje cesta po celom obvode založíme, aby náplň pri stáčaní nevytekala. Potom cesto zrolujeme do tvaru valca.
Cesto stočíme v tortovej forme smerom od stredu. Medzi okrajom formy a cestom by mala zostať medzera, aby mazanec nepretiekol pri pečení v rúre. Povrch mazanca potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme mandľami. Mazanec vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Mazanec necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie