Na prípravu cesta zmiešame zmes na buchty s pribaleným droždím. Pridáme vodu, olej, vajce, rumovú arómu a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na stenu nádoby. Cesto zaprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 45 až 60 minút vykysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na päť rovnakých dielov. Zo štyroch vyvaľkáme valčeky dlhé 40 cm. Upletieme vrkoč a stočíme do venčeka, na konci dobre spojíme. Položíme na vymastený plech. Zostávajúci piaty diel rozdelíme na štyri rovnaké kúsky, z každého vyvaľkáme valček dlhý 20 cm, položíme na veniec a vytvoríme „hniezda“ (kam umiestnime po upečení vajcia). Ponecháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: 40 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Po vychladnutí veniec pocukrujeme a do „hniezd“ vložíme vajcia.
Pozn. Na Popolcovú alebo Škaredú stredu by sme sa nemali mračiť. Úsmev na tvári všetkým určite vyvolá stôl ozdobený Veľkonočným vencom!
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie