Hrozienka namočíme do rumu a necháme aspoň na 2 hodiny.
Na prípravu cesta nasypeme zmes na Buchty do misy, vmiešame priložené droždie a pridáme vanilínový cukor, maslo, mlieko, vajce a hrozienka s rumom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 50-60 minút kysnúť.
Po vykysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 9 kúskov. Z každého kúsku vyváľame valček s dĺžkou asi 35 cm. Valčeky postupne splietame do vianočky – najprv upletieme vrkoč zo 4 valčekov, potom z 3 a potom z 2.
Na plech vyložený papierom na pečenie položíme vrkoč zo 4 valčekov, uprostred vytvoríme bokom dlane ryhu. Naň položíme vrkoč z 3 valčekov a uprostred opäť urobíme ryhu. Navrch položíme vrkoč z 2 valčekov. Aby vianočka nestratila svoj tvar, napicháme do hornej časti zo strán špáradlá alebo kúsky špajdle. Na teplom mieste necháme ešte 20 minút kysnúť. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami a vianočku dáme do predhriatej rúry piecť. Keď chceme mať istotu, že je vianočka naozaj hotová, pichneme do prostriedku cesta špajdľou. Ak sa na cesto už nelepí, vianočka je správne upečená.
Doba pečenia: asi 40 minút
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie