Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu a necháme ich asi 2 hodiny macerovať.
V mise zmiešame zmes s droždím a vanilínovými cukrami. Pridáme maslo, mlieko, vajce a hrozienka s rumom a vypracujeme na hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Poprášime troškou múky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 9 dielov. Z každého dielu vytvoríme valček dlhý asi 35 cm. Najprv upletieme vrkoč zo štyroch, potom z troch a nakoniec z dvoch valčekov.
Na plech vyložený papierom na pečenie položíme vrkoč zo štyroch valčekov a chrbtom ruky uprostred urobíme ryhu. Naň položíme vrkoč z troch valčekov a opäť vytvoríme ryhu. Navrch položíme vrkoč z dvoch valčekov. Aby sa vianočka nezrútila, vpichneme do nej aspoň na troch miestach špajdle. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 20 minút na teplom mieste kysnúť. Potom ju potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 40 minút
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Vianočku necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie