Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu a necháme odležať, najlepšie cez noc.
V mise zmiešame múku s droždím a zalejeme vlažným mliekom. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, korenie, vajcia a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
Do vykysnutého cesta na pomúčenej pracovnej ploche zapracujeme hrozienka, kandizovanú citrusovú kôru a mandle. Zakryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát (30 x 25 cm). Plát zavinieme, váľkom uprostred vytvoríme priehlbinku po celej dĺžke a prehneme. Rukou uprostred vytvarujeme chrbát a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Štólu necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 50 minút
Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Na potretie rozpustíme v kastróliku maslo a pomocou štetca alebo pierka potrieme ešte horúcu štólu. Posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie