Hrozienka zalejeme v miske rumom. Pridáme obidve kôry, mandle, mletú vanilku a necháme macerovať.
Na prípravu cesta rozpustíme v mlieku trstinový cukor s droždím a vytvoríme kvások. V mise zmiešame 250 g múky so škoricovým cukrom a soľou. Pridáme vytvorený kvások a žĺtok a vypracujeme hladké cesto. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť. Do mierne vykysnutého cesta zapracujeme najemno nastrúhaný marcipán, zvyšnú múku, maslo a macerované hrozienka s kôrou a vanilkou. Zakryjeme utierkou a necháme ešte ďalších 30 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto prepracujeme na pomúčenej pracovnej ploche a odkrajujeme malé kúsky veľké ako vlašský orech. Nanášame na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme mandľami. Štóly necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 20 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Po upečení potrieme ešte horúce štóly pomocou štetca alebo pierka maslom. Posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie