Hrozienka opláchneme teplou vodou, scedíme, vložíme do misky, pridáme rum alebo jablkovú šťavu a necháme macerovať ideálne cez noc. Mandľové plátky na suchej panvici zľahka opražíme do zlatista a dáme na tanier vychladnúť. Jablká umyjeme, olúpeme, vykrojíme jadrovníky, odvážime 675 g a nakrájame ich na malé kúsky.
Jablká, hrozienka, madľové plátky, jablkovú šťavu, extrakt, škoricový cukor a kyselinu citrónovú dáme do hrnca a dôkladne premiešame. Gelfix zmiešame s 2 PL cukru, pridáme do zmesi a opäť dôkladne premiešame. Zmes privedieme do varu a 1 minútu povaríme. Pridáme zvyšný cukor a zmes opäť privedieme do varu a povaríme minimálne 5 minút.
Vykonáme skúšku želírovania: 1 – 2 KL horúceho džemu kvapneme na tanierik a necháme vychladnúť. Ak džem nie je dostatočne tuhý, pridáme 1 – 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
Odoberieme prípadnú penu a džem ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.
Súvisiace recepty
Zaváranie
Zaváranie
Zaváranie