Rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť. Pokiaľ použijeme višne z kompótu, zcedíme ich cez sitko a necháme vysušiť na papierovom obrúsku. Jablko olúpeme, rozštvrtíme, vykrojíme jadierka, nahrubo nastrúhame a takto pripravené jablko pokvapkáme citrónovou šťavou.
Múku zmiešame s kypriacim práškom, pridáme cukor, vanilínový cukor, vajcia, maslo a mlieko a všetko dôkladne premiešame pomocou elektrického mixéra na najnižších otáčkach tak, aby sa netvorili hrudky. Cesto rozdelíme na dve polovice – do jednej zamiešame mletý mak a do druhej strúhané jablko. Do vymastenej a múkou vysypanej formy na veniec (alebo na bábovku) s priem. 24 cm najskôr nalejeme cesto s jablkom a na neho cesto s makom. Osušené a vykôstkované višne rovnomerne rozložíme na cesto s makom a nepremiešavame. Dáme piecť.
Doba pečenia: 50 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Po upečení necháme koláč najskôr 5 minút vychladnúť vo forme, potom uvoľníme okraj a koláč vyklopíme na servírovací tanier. Necháme úplne vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie