Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom a soľou. Pridáme syr, mlieko a olej a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 40 minút do chladničky.
Na prípravu náplne scedíme višňový kompót a šťavu pritom zachytíme. Odmeriame 750 ml, prípadne doplníme vodou a v hrnci s pudingovými práškami a cukrom povaríme do zhustnutia. Odstavíme, pridáme griotku alebo pálenku a odkvapkané višne a zamiešame.
Polovicu cesta vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche na plát s rozmermi 30 × 40 cm a nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Rovnomerne posypeme strúhankou. Nanesieme náplň a uhladíme. Zvyšné cesto opäť vyvaľkáme na plát s rozmermi 30 × 40 cm a nanesieme na náplň.
Na polevu v kastróliku rozpustíme maslo s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mandľové hranolčeky a odstavíme. Rovnomerne rozotrieme na povrch cesta. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 35 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Koláč necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie