Na prípravu cesta v mise zmiešame droždie, cukor, vodu a mlieko. Pridáme múku, olej, kôru a škoricový cukor a vypracujeme hladké a pružné cesto. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
Pracovnú plochu zľahka poprášime múkou a vyvaľkáme obdĺžnik 25 × 55 cm. V miske zmiešame džem s orechmi, natrieme na cesto a z dlhšej strany zrolujeme. Valček pozdĺžne rozkrojíme, obe polovice položíme vedľa seba reznou stranou od seba a na jednom konci ich spojíme. Veniec opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
Prehadzujeme jeden pás cesta cez druhý, ako keby sme plietli vrkoč z dvoch prameňov. Na konci spojíme a vytvoríme veniec, oba konce stlačíme. Veniec potrieme mliekom a posypeme škoricovým cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme dozlatista.
Doba pečenia: 15 - 20 minút
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie