Čučoriedky a ríbezle dáme do vyššej nádoby, pomocou tyčového mixéra rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko. Odmeriame potrebné množstvo z oboch štiav. Na prípravu šťavy môžeme použiť aj odšťavovač. Poháre a viečka dôkladne opláchneme horúcou vodou.
Na prípravu džemu vlejeme do hrnca obe šťavy. Gelfix zmiešame s 2 lyžicami cukru, pridáme ku šťave a dobre premiešame. Zmes privedieme do varu a 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšný cukor, privedieme opäť do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút. Vykonáme skúšku želírovania: 1 – 2 KL horúceho džemu kvapneme na tanierik a necháme vychladnúť. Ak džem nie je dostatočne tuhý, pridáme 1 – 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
Odoberieme prípadnú penu a džem ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.
Súvisiace recepty
Zaváranie
Zaváranie
Zaváranie