Na prípravu cesta med s cukrom, vanilínovým cukrom a maslom alebo margarínom v kastróliku za stáleho miešania zahrievame, kým sa cukor a tuk úplne nerozpustia. Zmes necháme vychladnúť. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, korením a kakaom. Pridáme vajcia a vychladnutú zmes a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát hrubý 0,5 cm a ostrým nožom povykrajujeme časti chalúpky. Na strechu vykrojíme 2 obdĺžniky 13 x 11 cm, 2 bočné strany 10 x 7 cm, čelný a zadný štít 10,5 x 7 x 9,5 cm. Do čelného štítu vykrojíme koliesko a dvere. Do bočných strán vykrojíme okná. Potom na plot vykrojíme dva pásiky dlhé 15 cm a široké 1 cm a prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Nakrájame 6 alebo 7 krátkych pásikov dlhých 5 cm a priložíme ich na laty ako stĺpy plota. Povykrajujeme hviezdičky rôznych priemerov na stromčeky a malé srdiečka a kométy. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme okrúhly plát s Ø 28 cm. Diely chalúpky opatrne prenesieme na plechy vyložené papierom na pečenie a pomocou štetca alebo pierka ich potrieme mliekom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 15 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Upečené diely chalúpky necháme vychladnúť.
Pomocou zdobiacej polevy časti chalúpky zlepíme k sebe a dozdobíme lentilkami podľa vlastnej fantázie. Povrch posypeme práškovým cukrom.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie