Na prípravu kvásku vo väčšom pohári zmiešame na oživenie sušený kvások a trochu vody a necháme 30 minút stáť. Pridáme múku a rovnaké množstvo vody, dobre premiešame, priklopíme viečkom a necháme stáť pri izbovej teplote. Po 24 hodinách kvások prikŕmime pridaním ďalších 2 PL múky a rovnakého množstva vody. Ďalší deň kŕmime už 2× denne. Kvások je hotový po cca 4 až 5 dňoch.
Na prípravu cesta vo väčšej mise zmiešame obe múky so soľou, rascou, kváskom a semienkami. Pridáme vodu a ručne dôkladne prepracujeme. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme asi 12 – 14 hod. na teplom mieste odpočívať. Na dostatočne pomúčenej pracovnej doske cesto doširoka roztiahneme, prekladáme proti sebe horizontálne a potom vertikálne. Toto zopakujeme ešte asi 3×. Slamienku alebo sitko vyložíme dostatočne pomúčenou utierkou a vložíme odpočinuté cesto. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 1 a ½ hodiny kysnúť. Nahrejeme v rúre formu a potom ju vymastíme olejom. Nanesieme do nej cesto, prikryjeme alobalom, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po 20 minútach odstránime alobal a dopečieme.
Doba pečenia: asi 40 minút
Elektrická rúra: 220 °C
Teplovzdušná rúra: 200 °C
Chlieb necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Slané jedlá
Slané jedlá
Slané jedlá