Flag

Špeciálne výživové požiadavky

Bezgluténové
Recepty
Špeciálne výživové požiadavky
Certifikované bezgluténové výrobky

Vďaka dôkladnému výberu kvalitných surovín a starostlivej kontrole nášho výrobného procesu Vám garantujeme, že uvedené výrobky sú bezgluténové.

1
2
3
4
5
6
7

Bezgluténové výrobky

Osvedčenie o licencii na stiahnutie PDF
Picture - banner 2 image

Zdroje proteínov pre vegánov

Vegánske proteíny - Ideálna voľba pre vegánov a vegetariánov. Rastlinné bielkoviny sú vhodné aj pre všetkých jedincov, ktorí majú intoleranciu na laktózu či bielkoviny živočíšneho pôvodu.

Picture - banner 2 image

Zdroje proteínov pre vegánov

Vegánske proteíny - Ideálna voľba pre vegánov a vegetariánov. Rastlinné bielkoviny sú vhodné aj pre všetkých jedincov, ktorí majú intoleranciu na laktózu či bielkoviny živočíšneho pôvodu.

Seitan

Tiež známy ako pšeničné mäso. Táto rastlinná alternatíva mäsa sa vyrába vyplavením škrobu z pšeničnej múky. Obsahuje asi 25 g bielkovín na 100 g produktu. Obsahuje aj menšie množstvo železa, vápnika a fosforu. Jeho nevýhodou je, že obsahuje lepok, a preto nie je vhodný na doplnenie proteínov pre osoby trpiace celiakiou.

Tofu, tempeh a edamame

Majú spoločného menovateľa - sójové bôby. Sójové bôby obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje.

Edamame sú nezrelé sójové bôby, majú zelenú farbu a jemne sladkú chuť. Najčastejšie sa pripravujú povarením alebo na pare, pridáva sa k nim štipka soli. Jedia sa samostatne, alebo sú doplnkom v šalátoch a polievkach, sú obľúbené hlavne v ázijskej kuchyni.

Tofu sa pripravuje vyzrážaním bielkovín zo sójového mlieka, až vznikne tuhá štruktúra pripomínajúca syr.

Tempeh sa pripravuje fermentáciou sójových bôbov a má charakteristickú orechovú chuť.

Všetky tri majú 12–20 g bielkovín na 100 g výrobku a sú zdrojom vápnika a iných dôležitých minerálov.

Šošovka

Šošovka je významným zdrojom proteínov pre vegánov aj vegetariánov, obsahuje 18 g proteínov na 1 uvarenú porciu/misku (cca 200 g). Zároveň je taká porcia zdrojom vlákniny a zaisťuje tak skoro polovicu odporúčanej dennej dávky vlákniny. Pripravuje sa na rôzne spôsoby a je známa a tradičná aj v slovenskej kuchyni.

Fazule

Všetky typy fazule sú tiež dôležitým zdrojom bielkovín, s obsahom viac ako 15 g na 170 g uvarenej porcie. Sú tiež dôležitým zdrojom vlákniny, železa alebo komplexných sacharidov.

Spirulina

Dve polievkové lyžice spiruliny obsahujú až 8 g kompletných proteínov, a teda aj všetkých esenciálnych aminokyselín. Spirulina je superfood, je bohatým zdrojom železa a medi. Obsahuje veľké množstvo horčíka, riboflavínu či mangánu. Je to významný antioxidant a pôsobí protizápalovo.

Ovocie a zelenina s významnejším obsahom proteínov

Brokolica, špenát, batáty, ružičkový kel. Černice, banány alebo nektárinky.

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach