Na prípravu cesta vyšľaháme bielky spoločne s octom pri nižších otáčkach. Až zbeleajú, začneme postupne pridávať cukor a šľaháme na najvyššom stupni, dokiaľ sneh netvorí pevné špičky.
Žĺtky rozšľaháme s mliekom a olejom. Škrob, kakao a soľ zmiešame a vmiešame do žĺtkov. Opatrne vmiešame zvyšok bielkov a cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie.
Plechom párkrát pobúchame, aby sme z cesta dostali preč bublinky. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 165 °C
Teplovzdušná rúra: 165 °C
Po upečení necháme cesto trochu vychladnúť, ale ešte teplé vyklopíme na čistú látkovú utierku. Z cesta stiahneme papier na pečenie a opatrne ho zatočíme do utierky. Cesto necháme úplne vychladnúť.
Na náplň si pripravíme Zlatý klas podľa návodu na obale, zo 400 ml mlieka, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme úplne vychladnúť. Občas premiešame, aby nevznikla kožka. Smotanu vyšľaháme. Studený Zlatý klas premiešame a opatrne zmiešame so šľahačkou, vzniknutým krémom potrieme cesto, zatočíme a dáme vychladiť.
Na krém zmiešame cukor s kakaom a štipkou soli. Všetko preosiejeme cez sitko, aby nevznikali hrudky. Maslo vyšľaháme na najvyššom stupni 3 – 4 minúty, dokiaľ nezosvetlíá a nezväčší objem. Postupne prisypávame karob s cukrom, dokiaľ nie je zmes rovnomerná. Na záver primiešame smotanu a šľaháme ďalších pár minút. Krémom potrieme roládu a vidličkou vytvoríme na povrchu rolády kôru. Trochu krému si dáme nabok a necháme stuhnúť v chladničke.
Z rolády odrežeme konce a v asi 1/3 roládu šikmo rozrežeme. Oddelený kus priložíme k „polienku“ a zvyškom krému zarovnáme.
Fondán dôkladne prepracujeme v rukách, malý kúsok zafarbíme červenou farbou. Z bieleho fondánu vytvarujeme nožičky a z červeného klobúčiky muchotrávok. Muchotrávky pokladieme okolo polienka.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie