Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov šľahačom tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, kôrou a pastou šľahačom asi 8 minút do peny. Pridáme múku, sneh z bielkov a rozmixovaný banán a zľahka vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 50 minút
Elektrická rúra: 120 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Korpus necháme vychladnúť. Odstránime formu a korpus trikrát pozdĺžne prekrojíme.
Na prípravu krému uvaríme z mlieka, pudingového prášku a cukru hustý puding. Odstavíme, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme úplne vychladnúť. V mise vyšľaháme maslo s cukrom dohladka. Postupne zašľahávame vychladnutý puding. (Dajte pozor, aby mali maslo aj puding pri príprave približne rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil.) Krém naplníme do cukrárskeho vrecka.
Banán nakrájame na plátky a rozdelíme na tri kôpky.
Na podnos položíme prvý plát korpusu. Vreckom naň rovnomerne nanesieme časť krému. Na krém poukladáme prvú časť plátkov banánu. Banán zľahka prikryjeme krémom, prikryjeme druhým plátom korpusu a jemne pritlačíme. Opäť nanesieme krém a plátky banánu a prikryjeme tretím plátom korpusu. Zopakujeme to aj tretíkrát a všetko zakryjeme posledným plátom korpusu. Tortu opatrne zarovnáme, aby bola po stranách aj navrchu rovná, a odložíme na 15 minút do chladničky. Tam mierne stuhne a bude držať tvar.
Cukrárske vrecko naplníme zvyšným krémom a vychladenú tortu ním pokryjeme po bokoch aj navrchu. Uhladíme stierkou a tortu odložíme na hodinu do chladničky stuhnúť.
Dobre stuhnutú tortu stierkou pekne uhladíme. Čím hladšia bude, tým lepšie sa nám bude poťahovať fondánom.
Na ozdobenie zafarbíme fondán farbami: 2 balíčky žltou, 1 balíček väčšiu časť ružovú a menšiu časť čiernym kakaom. Pri poslednom fondáne si nechajte kúsok nezafarbený, použijete ho na prípravu detailu odleskov. Zafarbené hmoty vložíme do mikroténového vrecka, aby neoschli, a vždy vyberieme len tú, s ktorou budeme pracovať.
Ako s prvým budeme pracovať so žltým fondánom. Pracovnú plochu zľahka pocukrujeme práškovým cukrom a fondán na nej vyvaľkáme do kruhového tvaru s hrúbkou približne 2 – 3 mm. Vyvaľkaný plát položíme na tortu a zhora nadol uhladíme (najskôr uhladíme vrchnú časť torty a potom zhora nadol bočné strany). Nadbytočný fondán na spodnej časti torty odrežeme nožom.
Teraz pomocou fondánu vytvoríme efekt stekanej polevy. Na to použijeme ružový fondán. Ten vyvaľkáme rovnako ako v predošlom kroku. Do stredu si naznačíme kruh s priemerom torty a okolo tohto kruhu vlnky, ktoré povykrajujeme.
Vrchnú časť torty pomocou štetca zľahka zvlhčíme vodou. Položíme na ňu fondán a navrchu uhladíme. Vlnky necháme visieť po stranách torty. Zospodu ich jemne navlhčíme a pritlačíme k torte. Opäť uhladíme.
Čokoládovými srdiečkami ozdobíme žltú časť torty. Opäť ich pripevníme navlhčením plochy srdiečka.
Krémom na povrchu torty vytvoríme pusinky a poukladáme kandizované čerešne.
Nakoniec vytvoríme kontúry torty. Čierny fondán vyvaľkáme na dlhého tenkého hada, ktorého prichytíme ku kraju „stekanej polevy“, na hranu srdiečok a z pohľadovej strany kandizovaných čerešní. Bielym fondánom potom vytvoríme odlesky čerešničiek.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie