Černice preberieme, umyjeme a pomocou odšťavňovače získame šťavu. (Ak odšťavňovač nemáme, ovocie vložíme do hrnca, pridáme ca 300 ml vody a krátko povaríme. Rozvar necháme vychladnúť a prepasírujeme cez sitko alebo plátno). Odmeriame 700 ml šťavy, vlejeme do väčšieho hrnca, pridáme kyselinu citrónovú a Želírovací cukor so stéviou a dôkladne premiešame.
Zmes za stáleho miešania privedieme do varu a minimálne 5 minút povaríme.
Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 1 zarovnanú KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker, krátko povaríme a skúšku zopakujeme. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkami a otočíme hore dnom asi na 5 minút.
Súvisiace recepty
Zaváranie
Zaváranie
Zaváranie