Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s vločkami, cukrom, soľou a dreňou zo struku. Pridáme maslo a tvaroh a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky.
Na náplň v mise zmiešame jablko so škoricou, trstinovými cukrami a brusnicami.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát a posypeme mletými orechami. Potom na cesto rovnomerne nanesieme náplň a posypeme mandľovými plátkami. Na bokoch asi 2 cm prehneme a cesto opatrne zrolujeme. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme doružova.
Doba pečenia: asi 30 minút
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Štrúdľu necháme vychladnúť.
Na omáčku nalejeme 100 ml mlieka do kastrólika. Pridáme cukor, soľ a rozrezaný vanilkový struk a privedieme do varu. Odstránime struk. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame žĺtky, zmes nalejeme do kastrólika a povaríme do zhustnutia. Potom odstavíme a vmiešame maslo a rum. Necháme vychladnúť.
Podávame s omáčkou.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie