Na prípravu cesta v kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme vajcia a mlieko s maslom a ručne vypracujeme dohladka. Cesto v mise poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi 50 minút kysnúť.
Na prípravu náplne ringloty očistíme, odkôstkujeme a nakrájame na kúsky. Vložíme do misky, pridáme škoricový cukor, kardamóm a dreň zo struku a necháme marinovať.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 50 x 50 cm. Polovicu ringlôt nanesieme na jednu stranu plátu (obr. 1). Pozdĺžne zavinieme tak, aby boli ringloty zakryté. Pred valček nanesieme zvyšok ringlôt (obr. 2) a plát cesta zavinieme. Závin vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy spojom nahor a necháme ešte asi 10 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 35 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Bábovku necháme chladnúť asi 10 minút vo forme, potom ju vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
Na potretie v miske vymiešame cukor s vodou a nanesieme na povrch bábovky.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie