Sezamové semienka zľahka a krátko opražíme na sucho na panvici, kým nezačnú voňať. Ihneď stiahneme z platničky, aby nedošlo k spáleniu. Semienka rozmixujeme do konzistencie jemnej pasty, potom pridáme med a ešte krátko mixujeme. Pridáme olúpané banány, vajcia, cukor, vanilkový cukor, vanilku a olej a pomocou ponorného mixéra všetko rozmixujeme dohladka. Nakoniec vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom, sódou a soľou. Cesto nanesieme do formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 45 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Korpus necháme vo forme vychladnúť. Potom ho 2× pozdĺžne rozrežeme.
Na prípravu krému v mise vyšľaháme mascarpone so šľahačkou, cukrom a Smeta-fixom mixérom dotuha. Časti korpusu natrieme krémom. Zvyšný krém nanesieme na povrch a strany torty a uhladíme. Odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky stuhnúť.
Na ozdobenie necháme na panvici rozpustiť cukor do zlatistého karamelu. Ihneď ho nalejeme na papier na pečenie, vytvarujeme a posypeme zdobením. Necháme stuhnúť. Vychladnutú tortu potiahneme rozvaľkaným fondánom a povrch ozdobíme karamelom a zdobením.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie